Gastroözofajial reflü hastalığı, mide ve onikiparmak bağırsağı ülseri, stres ülseri, romatizmal ilaçlar, midenin aspirin türevi pıhtılaşmayı engelleyen ilaçlardan koruması, Helikobakter Pylori tedavisi, Zollinger-Elison sendromu ve çeşitli sindirim bozukluklarının tedavisinde PPI kullanımının zorunlu olduğu belirtiliyor.
Peki bu ilaçların kullanım süreleri ile ilgili bir uyarı bulunuyor mu? Prof. Dr. Ahmet Uygun, "Bu ilaçların altı ayı özellikle de bir yılı geçen kullanımlarında vücudumuzda çeşitli yan etkiler meydana gelebiliyor" diyor.
Bunlar:
*Clostridium difficileye bağlı ishal ve diğer bağırsak enfeksiyonlarının ortaya çıkma riskinde artış
*Disbiyozis
*SİBO (ince bağırsakta aşırı bakteri üremesi)
*Zatürre (pnömoni) riskinde artış
*Kemik erimesi ve kemik erimesi riskinde artış
*Magnezyum, kalsiyum, demir, çinko, beta karoten, C vitamini ve sodyum düzeylerinde düşme
*B12 vitamini eksikliği ve Homosistein düzeylerinde artış
*Kalp-damar hastalıkları riskinde artış
*Klopidogrel ile etkileşim
*Böbrek hastalıkları
*Demans ve Alzheimer hastalığı riskinde artış
*Nörolojik problemlerin ortaya çıkışında artışı
*Mide - bağırsak hastalıklarında artış
Bu yan etkiler içinde son yıllarda demans ve Alzheimer hastalığının görülme oranı ile uzun süre PPI kullanımı arasında ciddi bir artış olduğu konusundaki yayınların arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Uygun, "PPİ kullanma süresi ve kullanma dozu arttıkça demans gelişimi riski de artıyor. Bunun aksini söyleyen az sayıda çalışma olsa da son yıllarda yapılan çok sayıdaki çalışma hem Alzheimer hem de diğer demansların görülme riskinin arttığına işaret ediyor" diyor.
Peki buna ne sebep oluyor Prof. Dr. Ahmet Uygun'a göre beta amiloid birikimi, tau fosforilasyonu ve amiloid beta kaynaklı madde birikimi nörotoksisiteyi artırıyor ve vaküol pompalarının işlevlerini bozarak amiloid beta plaklarının temizlenmesini engelleyip tau fosforilasyonunu artırıyor. PPİ'ların, damar endotel yapısının bozulmasından ve B12 eksikliğine neden olmasından da sorumlu olduğu düşünülüyor. Demans riski olan, ailesinde demans öyküsü bulunan ve B12 vitamini eksikliği olan hastaların mide koruması için PPİ dışı tedavilere yönlendirilmesi öneriliyor.
Uzun süre PPI kullanımında demans dışında, aşağıda sıralanan çeşitli nörolojik belirtiler de ortaya çıkabiliyor. Bunlar:
*Baş ağrısı
*Migren ağrısının sıklığında artış
*Depresyon
*Beyin sislenmesi
*Kas ağrısı, fibromiyalji
*Kulak çınlaması
*Vertigo
*Baş dönmesi
*İşitme azalması/ kaybı
*Görme problemleri
*Uyuşma, kol ve bacaklardaki sinirlerde etkilenme
*Kas harabiyeti (rabdomiyoliz)
*İnme